×

Ralph geniet van stadsnatuur

Ralph Stuyver is wekelijks met stadsnatuur bezig. Niet alleen in zijn werk, maar ook op vrijwillige basis. Zo heeft hij een bestuursfunctie bij IVN Amsterdam en is hij initiator van GroeneBuurtjes, OpenTuinenWest en Tegels eruit, groen erin!

 

De OpenTuinenWest-dag in Amsterdam heeft heel veel impact. Niet alleen op mij, maar ook op de bezoekers. Daardoor vind ik het leuk en belangrijk.

Stadstuinen met betekenis

Zoals de Mien Ruystuin. Een binnenterrein van 8500 m2, in 1938 ontworpen door een van de eerste vrouwelijke tuinarchitecten: Mien Ruys. De tuin is onlangs gerenoveerd en weer opengesteld voor publiek. In die tijd vond men dat ook mensen met minder geld recht hadden op gezond leven en gezonde natuur in hun leefomgeving. En het bijzondere is, dat de architectuur is aangepast aan de tuin. Heel indrukwekkend!

Een andere bijzondere tuin is het Spaarndammerhart. In het hart van de Spaarndammerbuurt, naast museum Het Schip. In deze tuin leven 10 keer zoveel vogels en vleermuizen als mensen. Bij de bouw in 2020 van het moderne huizenblok om deze tuin heen, werd dit meegenomen in het programma van eisen. De bouw moest natuurinclusief zijn. Ook hier vormen de tuinen een integraal onderdeel van de woonomgeving. Dat is 100 jaar later nog steeds heel belangrijk.

Grazen bij maanlicht

Ook privé maak ik mooie natuurmomenten mee. Bij ons huis in Frankrijk hebben we een tuin van 2000m2. Dat is voor ons veel werk om te onderhouden. Daarom hebben we schapen van de buurman geleend om de tuin te begrazen. Het zijn twee moeders met twee kleintjes. Ik verbaas me over de werktijden van de schapen. Ze grazen zelfs bij maanlicht. Ik vind het super boeiend en rustgevend om te zien hoe die schapen dat doen. We zijn nu weer terug in Amsterdam, en dan word ik ’s ochtends wakker en dan mis ik de schapen.

71 planten in de tuin

Onze Franse tuin moet ik nog beter leren kennen. Welke planten groeien er en hoe moet ik ermee omgaan? Zoals de Heggenrank. Ik haal liever geen planten weg als het niet nodig is. Maar de bessen van deze plant blijken giftig te zijn, ook voor schapen.

Ik heb via de app Leaf Snap inmiddels 71 planten gedetermineerd. Ik sprak erover met de voorzitter van IVN Amsterdam. Zij volgt een opleiding over permacultuur. In deze opleiding kijken leerlingen naar de bodem aan de hand van de planten die er groeien. Vervolgens doen ze advies over hoe je in deze tuin een voedselbosje kunt aanleggen.

Ik hoop dat ze mij advies kunnen geven, want we willen heel graag een voedselbosje aanleggen in onze tuin!’