×

De tweede natuur van Jacqueline

Groendoener in beeld

Elke maand brengen we een groendoener in beeld. Deze maand is het de beurt aan Jacqueline Moerkerk, vrijwillige baliemedewerker bij het bezoekerscentrum van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Een duizendpoot met een groen hart die het liefst mensen helpt.

Wie: Jacqueline Moerkerk (73)
Functie: Baliemedewerker Nationaal Park Zuid-Kennemerland, hulp bij evenementen
Sinds: 2016 (8 jaar)
Tijdsinvestering: 4 uur per week (stiekem toch wel 5)
Via: Aangestoken door manlief Jan Jaap

“Mijn man Jan Jaap en ik zijn altijd al echte natuurliefhebbers geweest. Jan Jaap is zelf natuurgids in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Vaak kreeg ik zijn coördinatrice aan de telefoon. Dan vroeg zij altijd: ‘Jacqueline, wanneer ga jij met pensioen? Want jou wil ik hebben bij het bezoekerscentrum.’

Ik dacht: ‘Laat mij nog maar even bijkomen van al die jaren werk.’ Puntje bij paaltje: Drie maanden na mijn pensioen startte ik als vrijwillige baliemedewerker.

‘Dat ik vrijwilligerswerk ging doen was zo vanzelfsprekend, ik dacht er niet eens over na’

Blije gezichten

Deze rol past perfect bij mij. Na jaren werken in de reiswereld en op de ziekenhuispoli is mensen helpen mijn tweede natuur geworden. Elke week zie ik blije gezichten aan de balie: gezinnen met kinderen, wandelaars en toeristen. Ze zijn allemaal enthousiast om de natuur te ontdekken. Ik sta bezoekers te woord en beantwoord vragen als ‘Waar kan ik hier wandelen of fietsen? Kan ik fietsen huren? Waar zijn de wisenten? Ik zag een zwart vogeltje, wat zou dat kunnen zijn? Kan ik zwemmen in t Wed?’

‘Ik ben een echte duizendpoot en weet overal wel iets van af.’

Volle parkagenda

Er gebeurt zoveel in ons park! Denk aan speurtochten voor kinderen, tentoonstellingen en excursies onder leiding van een natuurgids of boswachter. Het werk is niet moeilijk, maar iedere dag is anders. Je moet wel affiniteit met natuur hebben. Voordat je begint, moet je alle wandel- en fietstochten een keer zelf hebben ervaren. Zo kun je beter vertellen hoe mooi het is! Mijn favoriete route? De blauwe wandeling van 9 km door een gevarieerd landschap: bossen, water, duinen en het strand. Geweldig!

Gewilde job

Het bezoekerscentrum draait voor een groot deel op vrijwilligers. Wat een geweldige club mensen! Er worden een paar keer per jaar uitjes georganiseerd en er ontstaan tijdens het werk mooie vriendschappen. Ik werk al 7 jaar met dezelfde vaste collega, met wie het heel goed klikt. Dat maakt deze vrijwilligersjob extra leuk.

‘Het is zo’n gewilde functie, dat er zelfs zo nu en dan een wachtlijst is!’‘

Wateroverlast

Helaas hebben we nu te maken met problemen in de duinen door de overvloedige regen. Sommige paden en fietspaden zijn nauwelijks of niet begaanbaar. Ik hoop dat de situatie snel verbetert.

Terugblikken en vooruitkijken

Als ik terugkijk op mijn loopbaan, had ik deze richting ook heel leuk gevonden. Dit gebied maakt me gelukkig en het enthousiasme van bezoekers zorgt voor een ontspannen sfeer. Tuurlijk, ik had in het ziekenhuis kunnen blijven, waar ook vrijwilligers nodig zijn. Maar mijn hart ligt nu in het groen!


Lijkt het je leuk om net als Jacqueline bezoekers te informeren? Kijk dan eens naar deze vrijwilligersvacatures.