×

Wilde planten beschermen met het FLORON-fonds

Het FLORON-fonds heeft als doel wilde planten die onder druk staan direct of indirect te beschermen. Daartoe wil het vrijwilligers financieel ondersteunen.

FLORON is de ‘soortenorganisatie’ voor de wilde flora.
Soortenorganisaties hebben de bedoeling de kennis over de verspreiding en de trends van een specifieke wildesoortengroep in Nederland in kaart te brengen, om wetenschappelijke redenen maar vooral ook uit het oogpunt van natuurbescherming.

De inspanningen die hiervoor nodig zijn, worden voor een groot deel door vrijwilligers geleverd. Dat kost hun inzet en tijd, maar soms staan ze ook voor financiële kosten. Vaak zal het gaan om alledaagse kosten, bijvoorbeeld bescheiden reiskosten. Maar soms gaat het om ongewone, aanzienlijke kosten. In die laatste situaties wil het FLORON-fonds bijspringen.

Bij directe bescherming gaat het om concrete maatregelen in het veld (bijvoorbeeld het versterken van een bedreigde populatie of het verbeteren/herstellen van het biotoop.
Bij indirecte bescherming kun je denken aan de volgende zaken:

  • Gerichte vergroting van kennis (zoals monitoring of onderzoek);
  • Het uitdragen van kennis naar andere floristen (bijvoorbeeld via publicaties);
  • Training van vaardigheden: Hoe inventariseer je een gebied? Hoe determineer je als dat nodig is? Welke methode gebruik je?

Welke activiteiten komen in aanmerking?

Vijf hoofdactiviteiten komen in aanmerking voor een aanvraag bij het FLORON-fonds.

1. Soortbescherming

  • Maatregelen voor concrete soortbescherming. Dit kan een soort betreffen of een groep van soorten behorende tot een plantengemeenschap of biotoop. Lees meer over een concreet voorbeeld.
  • Onderzoeksmaterialen, informatiefolders en dergelijke, mits ze ingebed zijn in een beschermingsplan.

2. Publicaties

  • Regionale plantenatlassen of flora’s
  • Determinatiesleutels voor / monografieën over lastige soortengroepen of geslachten zoals fonteinkruiden, of nieuwkomers in onze flora. Ze vormen een aanvulling op / verdieping bij Heukels’ flora of Eggeltes Veldgids.

3. FLORON-kampen / kampen naar het FLORON-model

FLORON kent een traditie van meerdaagse kampen waarbij ervaren en beginnende floristen data verzamelen voor de NDFF in combinatie met kennisuitwisseling in kleine groepen. Het is denkbaar dat ook andere organisaties dan FLORON kampen naar dit model organiseren.

Hoe willen we zulke kampen ondersteunen?

  • Extra financiële ondersteuning om het kamp financieel rond te krijgen, bijvoorbeeld bij het huren van accommodatie.
  • Workshops tijdens het kamp door derden over bv. waterplanten, grassen, zeggen of vegetatieve herkenning van planten.
  • Korting voor beginnende floristen. Hierbij gelden voorwaarden.

4. Monitoring / inventarisaties
Veel monitoring van bedreigde soorten is als beheersverplichting opgenomen in de natuurwetgeving. Aan die verplichting wordt vaak minimaal voldaan om de hoge kosten. Uiteindelijk kunnen vrijwilligers dit op zich nemen in een specifiek gebied (bijv. een selectie van wegbermen). Ondersteuning in het trainingstraject door experts kunnen we ondersteunen.

5. Cursussen en themabijeenkomsten
Het FLORON-fonds kan onmogelijk alle plantencursussen die er jaarlijks gehouden worden ondersteunen. Maar cursussen die er uitdrukkelijk (mee) op gericht zijn in een regio de deelname aan FLORON-projecten te verhogen / verbeteren kunnen wel ondersteund worden. Er kan bijvoorbeeld met regionale activiteiten aangehaakt worden bij de landelijke digitale FLORON-floracursus.

Meer informatie over de voorwaarden en aanvraagproceduren vind je op de website van FLORON.