×

Terugblik Dialoogdag 2024

"Soort zoekt Soort"

De biodiversiteit staat onder druk. De hoeveelheid en verscheidenheid aan soorten neemt af. Wat kunnen groene vrijwilligers, terrein beherende organisaties (TBO) en de provincie Noord-Holland samen doen om soorten te helpen? Denk daarbij aan het tellen van soorten, de habitat van soorten herstellen en over soorten vertellen, zodat het draagvlak groeit.

Op de jaarlijkse Dialoogdag op vrijdag 20 september in het provinciehuis kwamen deze natuurliefhebbers bij elkaar. Onder het motto “Soort zoekt Soort” werd de dialoog gevoerd om:

  • ideeën, kennis en inzichten uit te wisselen om samen wijzer te worden
  • te verkennen of er een samenwerking mogelijk is tussen groene vrijwilligers, de provincie en mogelijke andere partijen. En hoe kan deze samenwerking eruit zien?
  • inzichten uit het gesprek te borgen voor de toekomst

Rosan Kocken, gedeputeerde Klimaat, Natuur en Landschap, opende de dag. “Er zit enorm veel ambitie, betrokkenheid en bevlogenheid bij mensen die zich als vrijwilliger inzetten voor de natuur. Ik heb veel waardering voor de inzet van vrijwilligers, want het blijft ontzettend belangrijk om een breder besef te creëren van het belang van gezonde natuur.” 

Vrijwillig Groen

Vervolgens kreeg zij symbolisch de vernieuwde website www.vrijwilliggroen.nl overhandigd. Dit is een platform voor mensen die zich inzetten of willen inzetten voor de Noord-Hollandse natuur en meer willen leren. Mensen met een groen hart kunnen hier terecht voor een provinciaal aanbod van groene vacatures, cursussen, e-learnings en inspiratie.

Expeditie Nieuwe Gezichten

Rien Cardol van de Haarlemmer Kweektuin vertelde over zijn ervaringen met de Expeditie Nieuwe Gezichten. De Expeditie is ontwikkeld om groene vrijwilligersorganisaties te helpen met het werven en binden van nieuwe vrijwilligers. Rien Cardol nodigde de deelnemers uit om ook mee te doen en om te leren van elkaars werkwijzen.

In dialoog en de natuur in

Daarna werd aan vijf thematafels over verschillende onderwerpen gediscussieerd. Aan de tafels zaten vrijwilligers, medewerkers van natuurorganisaties en van de provincie.

De dag werd afgesloten met drie natuurexcursies gegeven door vrijwillige gidsen. Het was een inspirerende dag vol dialoog, netwerkgelegenheid en natuur!

Een volledig verslag van de gesprekken aan de Dialoogtafels lees je hier.